Over ons

Installatie Techniek Veltmaat, Remco Veltmaat voor velen van U inmiddels een vertrouwd begrip, is een Allround installatie/loodgietersbedrijf, waarbij goede,  klantgerichte service en vakbekwaamheid hoog in het vaandel staan in de meest ruime zin van het woord.

Ambitie en liefde voor het vak stonden vanaf de oprichting in onze filosofie centraal, waardoor wij met trots durven te stellen dat installatie Techniek Veltmaat uitgegroeid tot een begrip van loodgieters- en installatiebedrijven in Tiel en omstreken.

Installatie Techniek is aangesloten bij UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel , een extra garantie voor kwaliteit, veiligheid en zekerheid.

Wij staan u graag tot dienst!

Stukje Historie over "deloodgieter"

De koperslager een ambachtsman bij uitstek, die koper en messing bewerkt tot prachtige decoratieve en/of gebruiksvoorwerpen.
Hij maakt gebruik van verschillende technieken zoals het solderen, buigen, drijven, felsen, planeren en zwaluwstaart verbinden voor zowel koper als messing.
Vroeger maakte hij koperen gebruiksvoorwerpen zoals potten, pannen, ketels, lampen, keukengerei enz
Tegenwoordig legt de nadruk meer op het decoratieve vlak, zoals lampen, omlijstingen voor spiegels of schilderijen en binnenhuisarchitectuur. De voorwerpen ontstaan wanneer de koperslager de koperen plaat in vorm drijft en uiteindelijk komt tot een sierlijk en uniek voorwerp.
Door de verschillende technieken zoals het planeren, ciseleren en bosseleren kan hij ieder voorwerp een verschillend uiterlijk geven. Het meeste werk van de koperslager is grotendeels verdwenen doordat  machines en persen het werk grotendeels overnamen.
De koperslager heeft zich nu meer toegelegd op het restaureren van oud koperwerk in en op gebouwen en in het verwezenlijken van persoonlijke opdrachten van mensen.

De Loodgieter
In West-Europa werd lood pas in de middeleeuwen op grote schaal gebruikt.
De loodgieters van toen hadden hun eigen gilden, waarin ze zich samen verenigden. Ze kochten blokken lood of gebruikten oud slooplood, smolten deze om en daarna werd het lood uitgegoten tot bladlood over speciale giettafels.
Vaak werd toen het lood nog ter plekke op de bouwplaats omgesmolten. In die tijd had het woord loodgieter dus nog echt een letterlijke betekenis.

Tegenwoordig wordt het oude slooplood in een grote fabriek omgesmolten en gezuiverd tot grote blokken lood. Deze worden later gewalst tot een bepaalde dikte. Deze dikte van het bladlood is nu over de gehele rol nagenoeg gelijk terwijl er vroeger bij het zelf gegoten bladlood nog wel eens dikte verschillen zaten.

>